ФОТО: Пронајдени Романските Ромео и Јулија

Истражувајќи го дворот на еден моминикански манастир археолози во Романија откриеле скелети како се држат за рака, очигледно поради љубовта која што ја чувствувале еден за друг. Мажот се верува дека починал од тешка повреда на колкот, додека за жената се претпоставува дека починала од тага поради загубата на нејзината вечна љувов. Се исклучува можноста за самоубиство, нешто кое што во периодот од 1450 до 1550 година, се сметало дека е за грев.

На локалитетот се пронајдени повеќе скелети вклучувајќи и детски, но сепак вниманието на експертите било свртено кон двата скелети кои што се држеле за рака.   

најчитано сега