Полнети солени крофнички

Се топат во уста

Време на подготовка: 90 минути

Потребни состојки:

1 коцка квасец

400 г брашно

Сол по вкус

1 лажица шеќер

100 мл млеко

2 жолчки

200 мл + 2 лажици павлака

70 г маргарин

150 г шунка или кашкавал

Масло по потреба

Начин на подготовка:

Квасецот потопете го со млако млеко и оставете го да нарасне. Во сад за мешање соединете ги брашното, шеќерот и солта. Маргаринот изматете го со жолчките и 200 мл павлака, а потоа додадете го брашното како и нараснатиот квасец и замесете тесто. Оставете да нарасне.

За филот:

Шунката или кашкавалот исечкајте ја на коцкички. Нараснатото тесто развлечете го со сукало. Со кружна модла направете кругови, но не вадете ги. На секој круг ставете малку шунка и павлака, па преклопете ги со околниот дел од тестото. Вадете ги крофните со модлата и пржете ги.

Кафе пауза

13.07.2014 - 15:24
 
 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега