Во иднина ќе го можеме да го контролираме времето

Сите понекогаш сме посакале да ги тргнеме облаците , кога не сме расположени, или пак да ги донесеме кога ќе посакаме. Иако сето тоа изгледаше невозможно, за брзо време научниците ветуваат дека ќе биде возможно.

Всушност тие започнале проект каде со помош на ласери ќе се гарантираа небо без облаци, а следниот месец ќе се состанат да ја дискутираат можноста за целосно контролирање на времето.

Во тест лабораторијата во Швајцарија веќе постои технологија која успешно ги „брка“ облаците и предизвикува дожд надвор од населените места или во море.

Вакви обиди за контрола на времето имало и во 2008 година на отварањето на олимписките игри во  Beijing со исфрлање на хемикалии во небото.

16.09.2013 - 13:58

најчитано сега