Како да го отпуштите својот газда?

Понижувањето низ кое поминуваат работниците, најдобро го разбираат оние кои работат. Демократијата, врз која е нашето општество наводно засновано, престанува да важи оној момент кога ќе дојдеме на работа. Без обзир која работа ја работиме и како е работниот процес организиран, имаме секакво право да бидеме гневни на својот газда, затоа што како плата добиваме само мал дел од она што произведуваме, а остатокот тие го присвојуваат за себе како профит.
Единственото вистинско решение е да создадеме општество во кое работниците ќе ги донесуваат сите одлуки кои се однесуваат на производството и производите – општество во кое секоја личност е сита, облечена и има покрив над глава. Во меѓувреме, додека не се избориме за вакво општество, треба да осмислиме некаква стратегија со која ќе се бориме против секојдневната експлоатација.

Целиот пост прочитајте го на Црн Блок

 
Категоријата БЛОГЕРАЈ има за цел да ја развива слободната мисла и да ги поттикне читателите својот став да го искажат јавно. Се превземаат главно теми поврзани со политката, социјалата и актуелните настани. 
Редакцијата на Press24 го превзема само воведот на авторот, а за целиот текст чистателите ги упатуваме на оригиналниот линк. Редакцијата на Press24 не секогаш ги дели ставовите со оние на авторот на постот.
Сите заинтересирани блогери кои сакаат нивниот пост да биде објавен во оваа рубрика може да го контактираат уредникот на aleksandar@press24.mk

најчитано сега