СДСМ: Време е за солидарност, пакет од економски мерки од 200 милиони евра за помош на работниците, фирмите и стопанството

Додека целиот свет се соочува со пандемија од коронавирусот, се заканува сериозна економска криза која ќе ги погоди сите држави. Затоа, СДСМ и претседателот Зоран Заев објавија пакет мерки кои имаат за цел да ги ублажат последиците врз економијата, граѓаните и стопанството.
 
Сите предложени мерки се на здрава основа, со финансиски план за нивна реализација, во вкупна вредност од околу 200 милиони евра за поддршка на граѓаните и стопанството, се вели во соопштението на СДСМ.
 
„СДСМ предлага обезбедување на  минимална плата од 14.500 денри за април и мај, од страна на државата, за секој работник во приватните фирми погодени од кризата.
 
При тоа, фирмите треба сами да  си ги платат придонесите за плати, како и персоналниот данок, а оваа мерка ќе можат да ја користат сите фирми кои нема да даваат дивиденди и бонуси за менаџментот и вработените до крајот на 2020 година и нема сега, за време на кризата да повлекуваат дивиденди и бонуси на основ на добивка од 2019 година,потоа,нема да се пресметува помошта за бројот на вработени кои имаат поголема нето плата од 39.900 денари а сите под таа плата ќе спаѓаат во пресметката за помошта и фирмите кои ќе аплицираат мораат во моментот на аплицирањето да имаат најмалку ист број на вработени како пред корона кризата.
 
Целта е да нема отпуштање на вработени како и сочувување на стабилноста на фирмите. За оваа мерка државата ќе одвои околу 120 милиони евра.
 
Потоа, како втора мерка СДСМ предлага, месечна плата и за граѓаните што останале без работа поради кризата, во висина од 50% од просечната плата на работникот.
 
Следна мерка е и исплата од 7.000 денари по домаќинство за лица без работен ангажман или лица кои биле дел од неформална економија.
 
Ќе им се помогне и на медиумите, спортските клубови и слободните уметници
 
За сите информативни дејности, медиумски куќи, Владата ќе обезбеди помош, по една минимална плата од 14.500 денари по вработен за месеците април и мај.
 
Помош има и за спортистите и за 141 регистриран слободен уметник со минимална плата од 14.500 денари за април и мај.
 
Овој пакет мерки е насочен кон граѓаните, кон работниците, кон сите граѓани  кои чесно си ја заработуваат платата, а сега поради големата неочекувана здравствена криза се наоѓааат  пред неизвесност за својата егзистенција.
 
СДСМ и претседателот Зоран Заев остануваат посветени на принципите на солидарност и меѓусебно помагање. Токму тие принципи ќе имаат клучна улога во справувањето со последиците од економската криза“, се вели во соопштението.
 

 

 

Добивајте вести на Viber

23.03.2020 - 08:59

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега