Шарени кифлички

·  1 кг брашно

 

·  200 гр кисело млеко

·  500 мл топло млеко

·  1 квасец

·  3 кафени лажички сол

·  3 кафени лажички шеќер

·  50 гр ленено семе

·  50 гр афион

·  за премачкување

·  250 гр путер

·  300 гр шунка

·  250 гр кашкавал

·  250 гр кајмак

·  за премачкување

·  1 јајце

Се замесува тесто од брашното, солта, шеќерот, квасецот, киселото млеко, топлото свежо млеко, афионот, и лененото семе. Тестото веднаш се дели на два дела од едниот дел се прават 10 помали топчиња. Секое топче се расукува и се премачкува со путер и корите се ставаат една врз друга на последната кора не се става путер од одзгора. Од сите тие десет корички се сука една голема кора со дебелина од 5 мм. Истото се повторува и со вториот дел од тестото. Големата кора најпрво се премачкува со кајмак потоа се реди на средина со парчиња шунка па врз нив се реди кашкавалот. Се витка во ролат и се сечат на парчиња од 1 цм. За во клапот за мафини парчињата треба да бидат со дебелина од 3 цм. Готовите кифлички се редат на претходно подмачкано тавче се премачуваат со јајце и се наросуваат со сусам. Се оставаат 2 часа на собна температура и потоа се печат додека заруменат.
Јас од тестото пред да ги ставам афионот и лененото семе си одвојувам пола од тестото и го правам на истиот начин бидејки не е секој љубител на афион и ленено семе.

Мои рецепти

 

 

Оцени ја веста

25.11.2014 - 15:20

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега