Посна чоколадна баклава со портокал

  • 500гр. кори за баклава со нишесте
  • 200мл. зејтин
  • фил
  • 200гр. бисквити мелени
  • 200гр. ореви мелени
  • 3 лажици какао
  • 100гр. млечна чоколада
  • 50гр. сецкано суво гројзе
  • шербет
  • 900гр. шеќер
  • 700гр. вода
  • 1 портокал
  • 1 ванилин шеќер
  • 100гр.чоколада за готвење со малку масло за прелив
  • Подготовка.
    Започнуваме со подготовка на шербетот. Во касерола го сецкаме портокалот ја сипуваме водата, шеќерот и ванилата. Шербетот нека врие десетина минути.
    Шербетот го оставаме да се излади.
    Фил
    Се мешаат оревите мелени, бисквитите мелени, чоколадата сецкана, сувото гројзе и какаото.

    Секоја кора се попрскува со зејтин, од две кори се прави еден ролат. Во секој ролат се ставаат 3 полни лажици од филот. Излегуваат обично 8-9 ролати кои ги сечеме пред печење. Баклавата ја печеме на 180степени 30 до 40минути.
    Топлата баклава ја париме со ладниот шербет и повторно ја враќаме во рерна додека не се излади и го впие шербетот.
    Во касерола на пареа ја растопуваме чоколадата со малку зејтин и со неа ја полеваме баклавата.


    Извор: Мои рецепти

 

 

 

Оцени ја веста

27.12.2014 - 13:32

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега