Новинарот Кежаровски доби 4 ипол години затвор

Новинарот на Нова Македонија, Томислав Кежаровски доби 4ипол години затвор за случајот Ликвидацјиа. Ваква одлука утрово донесе скопскиот кривичен суд. Покрај него, првообвинетиот, судијата Иле Танев доби 2,5 години затвор. Вотротобвинетиот доби 18 месеци затвор. Најголемата казна ја доби третообвинетиот, поранешениот претседател на веелшекиот Суд, Валентин Зафиров.  Братот на првоосомничениот во случјот Шпипон, Ивица Ефремов во затвор ќе остане 4 ипол години затвор. Една година доби и Борис Николовски, а 18 месеци во затвор ќе остане и Јане Тица. 

Судскиот процес за случајот „Ликвидација“ започна на 9 август. Тогаш судијата истакна дека во интерес на забрзување на постапката и фактот дека сите обвинети се во притвор, ќе настојува случајот да се води праведно и без одлагања.

Судии, обвинители, адвокати, осумтемина обвинети во случајот се товарат за неколку кривични дела, меѓу кои примање поткуп, злоупотреба на службената положба и на овластувањата, неовластено одавање информации и податоци за сведоците, соработниците на правдата, жртвите што се јавуваат во својство на сведоци и нивните блиски лица, противзаконско посредување и недозволено 

21.10.2013 - 10:08

најчитано сега