Оваа земја ги праќа пензионерите за туристички патувања: Дали програмата ќе се прошири на цела ЕУ

Милиони стари лица во Шпанија имаат право на значително субвенционирани патувања, кои чинат само 115 евра за краток одмор и 455 евра за долг одмор. Програмата беше лансирана во 2021 година од шпанската влада, а нејзината популарност постојано се зголемува по Ковид.

Институтот за стари лица и социјални услуги (IMSERSO) е владина агенција одговорна за управување со социјалните услуги. Една од нејзините главни цели е да обезбеди прифатлив одмор за старите лица во Шпанија.

Идејата поаѓа од фактот дека паричната помош на пензионерите за покривање на патните трошоци ќе го подобри нивното здравје и квалитетот на животот, што на крајот е корисно за буџетите кои ги покриваат трошоците за социјално обезбедување.

Нивната програма е од корист и за економијата и туристичката индустрија. Најголем дел од субвенционираните патувања се реализираат во вонсезона, најчесто помеѓу октомври и јуни, што го носи посакуваното продолжување на туристичката сезона.

Кој има право на субвенциониран одмор?

Добрата вест за членовите на големата иселеничка заедница во Шпанија е дека не се само Шпанците кои можат да ги искористат придобивките од патувањето. Тоа го можат и легалните имигранти.

Право на субвенции имаат сите пензионери кои примаат шпанска државна пензија, приматели на семејна пензија на возраст од 55 и повеќе години, лица на возраст од 60 и повеќе години кои примаат надоместок за невработеност и корисници на социјална помош на возраст над 60 години.

Сепак, апликацијата не е гаранција за прифаќање. Владата им дава приоритет на старите лица, оние со послаби финансиски услови, лицата со инвалидитет и оние од многудетни семејства.

Приоритет имаат и оние кои се пријавуваат за прв пат, како и оние кои се поподготвени да патуваат во оф-сезона (октомври-јуни).

Какви аранжмани нуди програмата?

За кратки патувања, кои чинат околу 115 евра, поддржаните туристи најверојатно ќе завршат на типична локација за „мини-пауза“ во внатрешноста и ќе останат таму во просек четири дена.

Подолгиот одмор обично трае 10 дена и чини 455 евра, овозможувајќи им на учесниците да ги посетат крајбрежните области или шпанските острови – вклучувајќи ги Канарските и Балеарските Острови.

Цените може да бидат уште пониски за луѓето со особено ниски примања. Обично се вклучени транспорт, сместување и оброци, како и пристап до полиса за групно осигурување и социо-културни програми.

За сезоната 2023/2024. понудени се вкупно 886.269 места – 70.000 повеќе од лани. Бројот на провинции вклучени во шемата се зголеми и сега има десет нови културни кругови и 19 нови рути низ природата со зголемување на капацитетот за сместување.

Може ли програмата да се прошири и на остатокот од Европа?

Во однос на странските патувања, ИМСЕРСО во моментов нуди само патување во Португалија, но шпанските туристички власти се надеваат дека ќе ја прошират програмата во цела Европа.

Тие предложија и другите европски земји да размислат за неговото спроведување. Шпанскиот државен секретар за туризам, Фернандо Валдес, рече дека милиони европски пензионери би можеле да имаат корист од ваквите туристички аранжмани доколку другите земји покренат слична иницијатива.

21.02.2024 - 20:01

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега