По 5 пациенти дневно на новиот акцелератор на Онкологија

 

Новиот акцелератор на Онкологија е во функција од 13 мај а дневно на него поминуваат од 4 до 5 пациенти, пренесе Здравство24.

За почеток е само зрачење на мозок кај пациенти со палијативен третман.

Најкасно од октомври акцелераторот треба да биде во целосна функција.

Новиот акцелератор чини околу три милиони евра, односно сумата за набавка на апаратот изнесува 2,7 милиони евра.

ФОТО: Денешен 

најчитано сега