Препораки за поплавените: Како да се заштитат од заразните болести
За време на поплавите постојано да се следат и нформациите за водоснабдувањето и безбедноста на водата за пиење преку локалните и националните телевизии, радиjа и преку интернет порталите.
За пиење, за подготовка на храна и за одржување на личн ахигиена, да се користи само пакувана вода или вода за пиење од цистерни која ја доставуваат јавните водоснабдителни претпријатија.
- Доколку постојат резерви вода, истата да не се употребува додека не се преврие (вриењенајмалку 15 минути), или водата да се хлорира на соодветен начин, или од страна на стручно лице.
- Доколку водоснабдувањето се врши од индивидуални водоводни објекти, каде е видливо заматување на водата, истата да не се користи за пиење и за готвење, се до санирање на состојбата и до добивање на лабораториска потврда дек аводата е безбедна.
- Доколку водоснабдувањето се врши од индивидуални водоводни објекти каде нема видливи промени на водата,се препорачува да се изврши нејзина превентивна дезинфекција.
- Редовно да се одржува хигиената на рацете со сапун или средство за дезинфекција, особено по контактот со водата од поплавата или со предметите кои биле поплавени, особено по чистењето и пред подготовка на храна.
- Да се заштити готовата храна за да не дојде во контакт со водата од поплавата или со отпадните води.
- Целата храна која била во контакт со водата од поплавата, во поплавени фрижидери, замрзнувачи или подруми, да не се користи за исхрана, односно, се препорачува храната да се фрли.
- Да се дезинфицираат сите работни површини, како и приборот за готвење и јадење.
- Храната да се подготвува со безбеднавода и задолжително термички да се обработи на температура повисока од 70 степени Целзиусови.
- Подготвената храна да не се чува подолго од два часа насобнатемпература, односно истата треба да се чува на температура пониска од 10 степени Целзиусови.
- Да се избегнува контакт на сировата храна со термички обработената храна.
- Како дополнителни мерки препорачуваме храната темелно термички да се обработи, особено храната од животинско потекло, додека овошјето и зеленчукот кое обично се користи сирово, сега дополнително да се измие во млакавода, да се исчисти, повторно да се измие и термички да се обработи.
- Малите деца се препорачува да се хранат со индустриски подготвена храна.
Оцени ја веста
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа